"מארשל דאנס" היא צורת תרגול אימפרוביזציה בתנועה המשלבת שיטת פלדנקרייז, קונטקט אימפרוביזציה, אומנויות לחימה ומדיטציה.
זהו ריקוד המאפשר למצוא שקט בתוך ובזמן התנועה, משם אפשר להכיר, לזהות ולשנות, דינמיקות שלנו עם עצמנו ועם הסובב אותנו. דרך עבודה עדינה ומתחשבת עם גופנו למציאת מנוחה ובנית אנרגיה בריקוד.
"מארשל דאנס" היא צורת ריקוד המתרחשת עם פרטנר ובסולו, המתורגלת בהקשר של נוחות, מודעות ותודעה. בדומה לטאי-צ`י צ`ואן, מארשל דאנס הוא תרגול פנימי הנעשה תוך שימת דגש על התחושה הפנימית של תנועה ויחסים עם עצמנו ופרטנר בריקוד. הריקוד מתורגל בעיקר עם בן זוג בתפקידים של מוביל ומובל. נלמדות המיומנויות הנחוצות כדי לתת הנחיות ולהגיב להן בהרמוניה מתוך התפקידים האלה. מתורגלת גם הטכניקה כיצד לאלתר בהתבססות על הרעיון שביטוי עצמי נובע מתוך מודעות ארגונית של הגוף. תרגול אימפרוביזציה זה יהיה מרכיב מרכזי בהבנה כיצד לנוע עם פרטנר.
שיטת תנועה זו עוסקת בהתבוננות פנימית מתמדת באדם הרוקד על כל רבדיו, תהליך של לימוד עצמי (Self Study) שמביא לכך שהמפגש עם עצמנו ועם הפרטנר לריקוד, הופך נוכח וברור. אחד המאפיינים העיקריים של הריקוד הוא חקירת הרוקד את תנועתו שלו כך שבכל רגע ורגע תהיה התנועה קלה, יעילה, מהנה ומספקת. דרך תרגול זה ניתן לפתח את היכולת לנוע מתוך מצב תודעה מדיטטיבי ולהבחין באפשרות להתחדשות הקיימת בכל רגע ורגע.
התפתחות השיטה
יוצר השיטה היה הלל קראוס. קראוס החל להתאמן באמנויות התנועה בגיל 15 עם קרטה, בגיל 18 עם
מחול מודרני, ובגיל 22 עם טאי צ`י צ`ואן. בשנת 1975 התנסה לראשונה בטכניקת ריליס וקונטקט אימפרוביזציה באמצעות דניאל לפקוף. באותה השנה פגש גם את ליסה נלסון בבנינגטון קולג`, והכיר ביכולתה לראות ולהביע את נקודת המפגש בין תנועה וה"עצמי".
קונטקט אימפרוביזציה, עבודתם של סטיב פקסטון וליסה נלסון, מאסטרים של טאי צ`י צ`ואן ואייקידו, המוזיקה של ביל דיקסון, מילפורד גרייבס וה-"גרייטפול דד" השפיעו עליו עמוקות והובילו אותו לתרגל ולחקור אימפרוביזציה, אומנויות לחימה וקונטקט אימפרוביזציה, וב1980 התחיל ללמד את היחסים בין פרקטיקות אלו. ב1982, התחיל קראוס לפתח סוג חדש של ריקוד בשם "מארשל דאנס" יחד עם לויד בלייק ורובין פלד. שני המקורות הבסיסיים של השראה היו
קונטקט אימפרוביזציה ועבודתו של מאסטר מילפורד גרייבס. בתחילה, היה ה "מארשל דאנס" פשוט חקירת האפשרויות הגלומות בחיבור המודעות לגוף, תרגול של קונטקט אימפרוביזציה וטכניקות שנמצאו באומנויות הלחימה.
בהמשך, הושפע מחקר זה מעבודתו של ד"ר משה פלדנקרייז ונכנסו לריקוד אלמנטים טיפוליים המבוססים על העבודה הפרטנית שבשיטת פלדנקרייז (Functional Integration) בשנת 1998 לאחר 16 שנים של מחקר ואבולוציה שונה שמו של הריקוד ל `שינוי מארשל דאנס` והוצאו ממנו אלמנטים מובהקים של קונטקט אימפרוביזציה ביניהם העברות משקל והרמות. שינוי השם נעשה כדי לשקף בצורה מדויקת יותר את ייחודיותו של הריקוד ביחס לריקודי לחימה אחרים הקיימים בעולם.
כיום מתורגל "מארשל דאנס" באופן קבוע במסגרת שיעורים קבועים וסדנאות, במינכן, גרמניה, בהנחיתם של דיטר פון סימנס וריינר פון פלוטו מתלמידיו הבכירים של קראוס.
בישראל מלמד את השיטה אלון קליין, שפגש את ה `מארשל דאנס` בשנת 1992(במסגרת שיעורי קונטקט בהנחייתו של אריה בורשטיין), והוא מתלמידיו הראשונים של קראוס. אלון תלמיד שנה 3 של `האקומי` ומושפע מאוד מן השיטה ומשלב אותה בדרך הנחייתו. דגש גדול מושם על נוכחות אוהבת (Loving Presence) מתוך ה `האקומי`
שיעורים בישראל: https://www.facebook.com/martial.dance.israel
מארשל דאנס במינכן גרמניה: http://www.shinui-muenchner-schule.de/
שיטת האקומי: http://www.hakomi.co.il