יש דרך אחרת לפתח כושר. דרך של הנאה, אהבת הגוף וחיבור לקהילת רוקדים- קוראים לזה ניה!
בימים שנראה כאילו כולם מתאמנים לטריאתלון או לפחות למרתון הקרוב, יש מי שמוצא את דרכו לפתח כושר בדרך אחרת, דרך אנטי תחרותית שבבסיסה לא עומד כיבוש הק"מ או הגבעה הבאה, אלא חיבור להנאה, עונג, שמחה ובעיקר לעצמך. לשיטה הזו קוראים `ניה` ומידי שנה מגלים אותה עוד ועוד ישראלים ובעיקר ישראליות המבקשות לפתח כושר באושר.
אז מה זה בעצם ניה?
NIA, ראשי תיבות של Now I Am, הנה חוויה תנועתית הוליסטית המשלבת בין רעיונות ותפיסות מתוך 9 טכניקות תנועתיות שונות, 3 מתחום הלחימה (טאי צ`י, טאי קוואן דו ואייקידו), 3 מעולם הריקוד (מחול מודרני, דאנקן דאנס וג`אז) ו-3 מאומנויות המודעות הגופנית (יוגה, שיטת אלכסנדר ופלדנקרייז). באמצעות השילוב הייחודי הזה, ניה מאפשרת לחווים אותה לגלות את החלקים השונים הקיימים בתוכם, לבטא ולשכלל אותם ולהתפתח לא רק מבחינה פיזית ? תנועתית אלא גם מבחינה מנטלית ורגשית. העיקרון הבסיסי עליו מושתתת `ניה` הנה עקרון ההנאה שבתנועה. המורה מציבה את המסגרת התנועתית המתבטאת בתנועות פשוטות וטבעיות יחסית, ואלו נתונות לפרשנות התנועתית של כל אחד ואחת. ואכן, כל אחד חווה ומקבל משהו אחר מהשיעור- עבור האחד זוהי הפעילות הגופנית האולטימטיבית המשלבת בשעה אחת אימון כח, עבודה על יציבות, זריזות, גמישות ותנועתיות, עבור אחר זו שעה של התפרקות ושחרור גופני ורגשי ועבור השלישי זוהי מסגרת להתפתחות אישית בתנועה.
חלק משמעותי מהחוויה טמון במוסיקה. לNIA חברת מוסיקה משלה אשר יוצרת שיתופי פעולה עם אמנים שונים ובכך חושפת את הרוקדים למגוון מוזיקלי גדול ומותאם לרוח השיטה. המוסיקה היא בעצם המנחה מס` אחת בשיעור- היא סוחפת, מדברת, מרגשת, מקפיצה ולעיתים שקטה וחודרת. כמו התנועה, גם היא מגוונת ומשתנה במטרה לפתוח את הלב והתודעה לחוויות שונות. כלי נוסף בו השיטה משתמשת על מנת ליצור עומק הוא מיקוד. כל שיעור נפתח בהתכווננות מסוימת אשר יכולה ללוות את המשתתפים לא רק למהלך השיעור, אלא גם להמשך היום, שבוע ובכלל.... המיקוד לרב מתבטא בארבעת המישורים- פיזי, מנטלי, רגשי ורוחני.
לדוגמא, שיעור שמתמקד בכפות הידיים יתייחס לא רק למבנה כף היד ואופן ההנעה שלה אלא גם לתקשורת ומגע. על אף שהשיעורים מובנים ולמעשה בכל מקום בעולם אליו מגיעים ניתן לרקוד לאותן `רוטינות` המהוות את השילוב הייחודי בין המוסיקה והכוריאוגרפיה, כל מורה מביא לתוך השיעור את עולם המושגים והדמיון שלו, כפי שעושה כל משתתף. באופן זה השיעורים מגוונים ומפתיעים בכל פעם מחדש.
איך הכל התחיל?
`ניה` הגיעה לישראל מארה"ב לפני כעשר שנים. היא פותחה שם בשנות ה-80 על ידי דבי רוסאס וקרלוס רוסאס , בזמנו בעלים של מכון כושר מצליח בקליפורניה. בזמנים בהם התעמלות אירובית שלטה בעולם ה-fitness, דבי וקארלוס יצאו לחיפוש אחר דרך אחרת לנוע. הם חיפשו דרך שלא רק תיטיב עם הגוף אלא תכבד אותו, את המבנה האורגני שלו ויתרה מזאת- תתייחס אל האדם כאל ישות שלמה ולא רק גוף שמפמפם שריר. בשלושת העשורים האחרונים פשטה NIA ברחבי העולם. אנשים מגיעים לשיעור ולא יכולים להפסיק. יש משהו ממכר בשילוב של המוסיקה, החופש והיכולת לנוע ללא שיפוטיות ולפתח מערכת יחסים אוהבת עם הגוף. המתרגלים שואבים מ- `ניה` תחושה של חיבור למשהו גדול יותר, לקהילה, לערך, למהות. ולמי שבוחר להעמיק, בבסיס הטכניקה קיימת פילוסופיית חיים שלמה אותה ניתן ללמוד ולחקור באמצעות קורסים אינטנסיבים בשיטה של חגורות כפי שקיים באומנויות הלחימה.
אז איך מתחילים?
כיום ניתן לרקוד `ניה` ביותר מ- 40 מדינות בעולם כולו עם מעל 4,000 מורים. בארץ פועלים עשרות רבים של מורים המציעים שיעורים וסדנאות בכל רחבי הארץ במכוני הכושר השונים, במתנ"סים ובסטודיוים פרטיים. כל שעליך לעשות הוא לחפש כאן באתר `ניה` באזור בגורייך. שיהיה בהנאה!
המאמר מופיע גם כאן