הבנת עקרונות העולם הרוחני.
מה זו רוחניות?
רוחניות מהווה דרך אחת משלל דרכים לחיות את החיים.
מה זו דרך?
דרך, היא סך של מעשים. האדם כל הזמן עושה `משהו` עם המציאות בה חי.
ככלל, לאדם יש אפשרות בחירה אינסופית איך לנהל את חייו. הנופים שאראה בחיי ישקפו לי את הדרך בה בחרתי. אם אשנה דרך, אראה נופים אחרים, גם אם אשאר באותו מקום פיזית.
על פי הצורה שבחרתי, (או אפילו ללא תחושת בחירה), לנהל את דרך חיי, כך האירועים, הנופים, בחיי מזמנים לי סימני דרך,שמציעים איך להמשיך ללכת.
רוחניות היא אחת השפות בה אני נעזר על מנת לשוחח עם המציאות.
בחיי היום יום, אנחנו `דוברים` שפות רבות. שפה של תנועה. שפה מילולית, הטעמים שלנו בלבוש, במזון, אלו ואחרים הם למעשה שפות. כל דבר המאפשר קשר בין צדדים, מהווה שפה. התקשורת העצבית שלנו, זוהי שפה. כך למעשה כל היבט של חיינו בנוי משפה מאוד מסוימת. שפות אלה, במשך החיים, משתנות. שפה אחת לנו בתקופת העוברות, שפה אחרת בשנים הראשונות לחיינו וכו`. המציאות, למעשה מציעה שפות שונות להתחבר אליה.
אפשר לאמור שהרוחניות מהווה שפה, כלי, שלב, בהתפתחות שלנו. שלב מעבר בין התנהגות של מעגל הנפש להתנהגות של מעגל הנשמה. אנחנו מוזמנים לבחור, כל הזמן, באלו כלים נשתמש על מנת להפיק את עצמנו. יש לנו בחירה אינסופית, כל הזמן, בכל דבר.
בשורה תחתונה, משמעות כל השפות היא למעשה, אינטגרציה בין נתונים.
מקורות הגישה
הגישה שאנו מביאים כאן, ניזונה משילוב של חוכמת הקבלה, העולם הטאואיסטי, חוכמה בודהיסטית, הזן וכנראה עוד.
גישה זו מציעה לחלק את המציאות לסדרת מעגלים.
פירוט המעגלים
המעגל הפנימי נקרא עולם הצורות. זה העולם אותו אנו רואים בעיננו, מנתחים מדעית ונוגעים.
המעגלים האחרים מזינים את עולם הצורות. לפי המעגל שנבחר להתנהג על פיו, נראה את המציאות.
הכלל המוכר הוא: צורת מחשבה יוצרת מציאות. כל מעגל מהווה צורת מחשבה וממילא צורת פעולה. בפעם אחרת נדבר על העיקרון שעולם הצורות מלמד אותנו באיזו דרך לנהוג כדי שהצורה אותה נראה תשתנה.
כל מעגל מציע כלים ע"מ לעצב את מציאותינו.
המעגלים הם:
מעגל נפש
מעגל רוח
מעגל נשמה
מעגל חיה
מעגל יחידה
לכל מעגל, כאמור, משמעויות רבות ומגוונות. הפעם נשוחח מעט על עולם הרוח וניגע קלות בעולם הנפש.
נתחיל?
ניתן להסתכל על המציאות על פי הצורה שנראה בהמשך. החל ממה שאנו רואים בחוץ = עולם הצורות, דרך המעגלים המזינים עולם זה, עד ליסוד המקנה לכל, את המשמעויות.
ניתן גם לראות את הדברים הפוך. המעטפות מזינות את כל הנראה. החל ממעגל היחידה... אלו מקיפות, מהדקות את הדברים עד שבדחיסות מסוימת העולם נגלה לנו בעיניים `רגילות`.
המעגל הראשון: מעגל הנפש
מעגל זה, נוהג לפי הרווח במקומותינו. זה אומר שאני מקבל, ברמה זו או אחרת, את הגישה הנוהגת בסביבה בה אני חי. נוהג לפי כללי הירארכיה, כסף, יופי...יחס זה, מלווה בהפרדות ברורות. מי אני, בעד מה אני, נגד מי אני, עם מי אני, בלי...
המעגל השני: מעגל הרוח.
כאן אנחנו מוזמנים לבחון את רוחם של הדברים.
למשל, כשאני קורא ספר אני יכול להרגיש את האווירה הכללית שאני קולט מהסיפור.
העולם הרוחני מבקש ממני לפתח שלב נוסף ביחסי לסביבה.
איך למשל, אסתכל על אדם בראיה רוחנית? אתכוון להבין את צורת הליכתו, יחסו למזג אוויר, לקרוביו, למזון... במקביל לשיחה ולדברים שיציג.
במעגל זה אני משלב נתונים נוספים, אחרים מאלו המוכרים במעגל הנפש. מלווים את ההסתכלות בעקרונות ומשלבים משמעויות מעולמות נוספים.
אני, אישית, מלקט מהחוכמה הטאואיסטית - הרפואה סינית, מהבודהיזם על גווניו וכיווניו, מהפילוסופיה היהודית ועוד. כל אחת מצורות הסתכלות אלו, מביאה משמעויות נוספות לאותו נושא עליו אני מסתכל.
מספר עקרונות לדוגמה
מושגי הטוב והרע, המקובלים עלינו במעגל הנפש, משתנים באופן יסודי. רוח הטוב והרע נבחנים ממקום מקבל. הטוב והרע מעוררים תהליכים במציאות. למעשה, אנחנו עוברים לשפה הבודקת עבור מה משמש אירוע כזה או אחר. תוצאה ברורה: השיפוטיות הולכת ונעלמת.
עקרון נוסף בצורת החשיבה הרוחנית, המוצעת כאן, הוא פתיחת מעגלים של שיתוף, תחת קווים של תיחום. כלומר, נבקש ליצור שיתופי פעולה בין אנשים; בין האדם לבין בע"ח. נבקש לראות וליישם שותפות של האדם במצב האקולוגי וכדו`.
איך עושים זאת? ההצעה היא להיזון ממקורות מגוונים לשיטות שיתוף. ללמוד וליישם היבטים מעשיים של חוכמה, שהתפתחה בתרבות זו או אחרת. לא חייבים להמציא את הגלגל שוב.
קווי תיחום עוסקים בהגדרות מרבדות בין אנשים. גישות האומרות: `אדם זה יותר טוב וזה פחות, כמובן`, יותר יפה...
הנורמה במשמעותה שטוחה. זו הסתכלות הגורסת, שהמציאות בנויה מרובד צרות הסתכלות זו היא; העדפות קבועות, שמשמשות קרקע לגזענות, לניכור ושאר דברים, בהם החברה האנושית ידעה להכחיד את האחר לה. אלה תהליכי נפרדות - בין האדם לטבע הסובב. נתק בהתבטאות של מצבים רוחניים על מצבים פיזיים ועוד. אלו דוגמאות מעטות וכל קורא/ה מוזמן / ת להוסיף.
מטרות העקרונות היא להביא לחיבור עמוק ויסודי, הולך וגדל, בין האדם למציאות.
ונעבור לשורשי ראיה זו.
התבוננות
בואו ונראה מעט ממקורותיה של ראיה שכזו.
הרוח עוברת ואינה מוגבלת לשטח מסוים. מה שאני נושף כרגע עובר בעולם ויגיע לריאות אחרות של נושם באפריקה... האוויר שאני נושם יכול להגיע מהעצים הגדלים באירופה או מאצות הים באוקיינוס השקט.
רוח הדבר מהווה עבורי ריח, ניחוח, ליטוף. הנעה חזקה ממקור שאינו נראה כפיזי.
נחשוב לרגע על כוחה של הרוח. מצד אחד אין היא נמדדת בק"ג ובגודל כמו נפח ומצד אחר הכוח שהיא יכולה לייצר, מדהים בעוצמתו.
הרוח הינה הזדמנות לתרגל `עשייה בלא עשייה` = Wei Wu Wei זהו מושג שנפגוש בעולם החוכמה הסיני. מדובר על פעולה, כמו הזזת חפצים, בלא כוח [ חיצוני].
כדאי תמיד לזכור, שכל המעגלים, שבדיאגראמה לעיל, הם חלקים של השלם. השלם הכללי של הטבע.
התנהגות רוחנית מאפשרת לי ללמוד שלמות מסוימת בדרך לשלמות הבאה. כולנו והכול כל הזמן בדרך. התענוג מהדרך, הולך וגדל ככל שאנו עוברים ממעגל למעגל.
תיקוני תודעה
כדאי לדעת כי כל התהליכים = סגנונות התנהגויות, דעות, מעשים, בכל המעגלים, אינם מתנתקים או יוצרים הפרדות בהיבט כל שהוא של המציאות. עניין התהליכים ככלל הוא, להביא לחיבור, ההולך ומתקרב אל מקורם של הדברים. כדאי אולי לשרש את התפישה שרוחניות פירושה ניתוק מן החומר או כמו שאומרים `מנותק מקרקע` .
בעולמנו, כל הדברים קשורים כל הזמן. אז אם אני חושב ללכת לדרך הרוחנית, ראוי לי לזכור לפתח אותה בד בבד עם החיים הסובבים. האפשרות לנתק, להתנתק, אינה קיימת לדעתי. חפשו כל דבר `מנותק` וראו אלו תופעות הוא מייצר. יש אפשרות ליצור נתק. כך למשל, אם אנתק צמח משורשו, אראה תופעת נבילה, קמילה והתפוררות. כך רוחניות, אם היא מנותקת, הרי היא גורמת לאדם או לסביבתו תופעות של התפוררות. חברתית, לאומית, עולמית.
כיוון הרוח
התנהגויות רוחניות נחשבות כמקשרות את האדם לתחושה מתייצבת והולכת למקומות שכל מהות נמשכת אליה. תחושות אלו שונות לאין ערוך לעומת תחושות אשר מעגל ה`נפש` יודע להגיע אליהן.
האדם הרוחני, קשוב לתנועת הדברים בעולם. הרוח מביאה אליו כיוונים והוא שואף ללכת עם תנועתה.
הכיוונים המתפתחים בימינו הינם רמזים למקום ההתפתחותי בו העולם נמצא. אינטרנט, סלולארי, סגנונות של משפחה, שווקים כלכליים... כל אלה נמצאים בתהליך ההתפתחות. גם העולם מבקש לעבור לשלב ההתפתחות הבא שלו.
כדאי לזכור כי לפי גישה זו, שאיפת האמצעים המתפתחים היא לכוון אותנו. רמזים למה מתבקש לעשות עתה. האדם חוזר ומקבל כל הזמן סימנים מהטבע, מה לעשות ואיך.
אולי ברור כי בכל מעגל שציינו יש רבדים וצבעים רבים. רשמנו כאן, מספר היבטים ראשוניים. לעורר למחשבה.
מאמר זה בא להציע הצצה, למשמעויות העולם הרוחני. עולם רחב ויפהפה.
המאמר פורסם גם כאן »