מי לא שמע על דיקור סיני? בסך הכול הרעיון המוזר הזה של להכניס מיני מחטים למיני מקומות בגוף, נהיה די נפוץ אצלנו בישראל. בקופות החולים שמעו על זה, בערוץ שמונה שמעו על זה, ואפילו אימא שלי כבר יודעת שאקופונקטורה יכולה לעזור
מאיפה הגיעה הרפואה הסינית?
מי לא שמע על דיקור סיני? בסך הכול הרעיון המוזר הזה של להכניס מיני מחטים למיני מקומות בגוף, נהיה די נפוץ אצלנו בישראל. בקופות החולים שמעו על זה, בערוץ שמונה שמעו על זה, ואפילו אימא שלי כבר יודעת שאקופונקטורה יכולה לעזור לכאבי גב. אנחנו חושבים שאנחנו מבינים איך זה עובד, יש לנו איזשהו רעיון, אולי זה קשור למערכת העצבים, אולי הדיקור גורם להפרשה של איזה הורמון במקום נסתר במוח. אבל האמת היא, שזו לא הדרך. האמת היא שמה שאנחנו עושים, זה לוקחים מערכת חשיבתית אחת, ואונסים אותה להתאים לצורת החשיבה שלנו, כאן במערב.
אז, מאיפה הגיעה הרפואה הסינית? - הרפואה הסינית הגיע מסין, סין העתיקה. סין העתיקה היא לא רק אזור גיאוגרפי מרוחק, לא רק עיניים מלוכסנות, ולא רק תרבות לגמרי שונה. דרך החשיבה הסינית שונה ביסודה מהחשיבה המערבית.
אנחנו הורגלנו לחשוב בצורה לוגית: בגלל א` וגם ב` קורה ג`. זו היא דרך של הסקת מסקנות. אנחנו מאמינים במדע, כזה שמבוסס על מחקרים, על ניסויים מבוקרים. בדיקה של הנחה מסוימת, והשוואתה אל מול פלסבו.
הסינים (העתיקים) חושבים אחרת. כדי להתחבר להלך הרוח הזה אפשר להיזכר באחד מהסרטים הסינים. החכם הסיני מודט בטבע, הוא אוסף חוכמה על ידי כך שהוא מתבונן בעולם.
החכם הסיני רוחש ידע על ידי כך שהוא מחדד את החושים שלו, מחדד את הרגישות שלו. על ידי כל שהוא מתאמן, הוא מפתח מיומנויות שונות, יכולת השפעה על התודעה שלו, ועל הגוף שלו. החכם הסיני לא רק ישב בספריה ולמד. היה לו מורה. המורה הכיר את העולם, ואת התלמיד. בכוח המיומנות שלו, הוא היה מצביע לתלמיד, מורה, על הדרך שבה הדברים פועלים. ההכשרה של רופא סיני צעיר כללה תקופה ארוכה שבה הוא שימש כשוליה של רופא בכיר ממנו. עם השנים הוא ראה עוד ועוד מיקרים, חווה עוד ועוד חוויות, עד שהוא נהפך לרופא בעצמו.
אז איך חושבים הרופאים סינים?
החשיבה הסינית היא חשיבה הוליסטית. הוליסטי זה אומר שמסתכלים על האדם כמכלול: כל החלקים בגוף עובדים ביחד, ויש ביניהם תלות הדדית. כלומר, פעילות של "חלק מסוים" בנו בהכרח משפיע על כל שאר החלקים בנו, על האופן בו אנו מרגישים מבפנים, ועל מי שאנחנו. הכול נמצא כל הזמן בתנועה, בשינוי. אם נעצור לרגע, נראה שברגע זה ממש, בתוך הגוף הזה שקורא את המאמר, יש לב שלא מפסיק לפעום, יש ריאות שלא מפסיקות לנשום, כליות שכל הזמן מסננות את הדם, כבד שמנטרל רעלים, מפריש הורמונים... מערכת העיכול (טוב, היא נחה לפעמים) – הבנו את הרעיון? האמת היא שזה עוד יותר מורכב מזה, האדם הוא חלק מהטבע, מהיקום. הכוחות הפועלים עליו הם אותם כוחות המשפיעים על שאר היקום. התנועה הפנימית באדם היא חלק מתנועה כללית הרבה יותר, שמתבטאת לדוגמה: ביום ובלילה, בחורף ובקיץ, בחום ובקור, במרחב ובחומר. הכול צירוף של תנועה בין שתי איכויות מנוגדות ומשלימות.
זה מתחיל בYin ו Yang...
המושגים Yin ו Yang הם לא "משהו" שהסינים המציאו, זו לא תוספת - זו שפה, דרך לתאר את העולם. המושג "Yin" מבטא את האיכות החומרית (גוף), איכות של קור, איכות של שקט (האטה בתנועה) ואיכות של חושך. בעוד המושג "Yang" מבטא איכות של מרחב (רוח-נשמה), איכות של חום, איכות של תנועה ואיכות של אור.
הYin- והYang- הם לא שני חלקים נפרדים. אילו שתי איכויות מנוגדות, והן תמיד מופיעות ביחד. כדי שיהיה Yin צריך שיהיה גם Yang. כדי שיהיה חלל, צריך להיות ארץ. כדי שיהיה יום צריך להיות לילה – אחרת פשוט לא יהיו חיים. לטבע יש את האיזון שלו, הYin- עושה את התפקיד של הYin-, והYang- עושה את התפקיד של והYang-. הYin- והYang- מאזנים אחד את השני. על פי צורת ההסתכלות הסינית, האדם צריך לחיות בהרמוניה עם התנועה הכללית של העולם. כשהתנועה מפסיקה להיות הרמונית נוצר רעש. בחוסר הרמוניה נוצר מצב שבו הYang יהיה במקום של הYin או להפך. גם הרמוניה ודיסהרמוניה בגוף האדם אפשר לתאר במונחים של Yin ו Yang. לדוגמה בגוף האדם, כשמערכת העיכול חלשה, מזון, שאמור לתת לגוף אנרגיה (= Yang), הופך להיות ליחה (=Yin ) שמצטברת בריאות. דוגמה נוספת, על פי הרפואה הסינית ללב (הסיני) תפקיד מרכזי בשינה. כשחסר yin בלב, כשחסרה האיכות של השקט והעיגון בלב, לדוגמה בגיל המעבר. יהיה קושי להירדם או קושי לישון שינה איכותית. (שינה = איכות -Yinית). כאשר הYin- לא מספיק חזק, הוא לא יאזן את האיכות הYang-ית הבריאה. ואז תבוא לידי ביטוי איכות Yang-ית פתולוגית – ונראה אי שקט, חרדות, פצעים בפה ועוד...
התמונה הרבה יותר מורכבת
צורת ההסתכלות של Yin ו Yang מדויקת, אבל לא מספיק עדינה. הסינים למדו בדקדקנות על החלקים השונים בעולם, על איכויות שונות של אנרגיה, ועל ההקשרים בין כל אלה. הרפואה הסינית מבוססת מצד אחד על חוויה, ידע חי, ומהצד השני, נסמכת על כתבים עתיקים. המפורסם שבהם נקרא "ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב", מסביבות שנת 2500 לפני הספירה. בכתבים העתיקים הללו מתוארים תפקודם של שנים עשר האיברים (לב - מעי דק, ריאות - מעי גס, כליות – שלפוחית שתן, טחול – קיבה, כבד – כיס מרה ... ועד שניים מגן הלב – מחמם משולש). מתוארת תנועה של חמישה אלמנטים (אש, מתכת, מים, אדמה, ועץ). ומתוארים בדקדוק ההשפעה האנרגטית של קרוב ל 360 נקודות דיקור הנמצאות על הגוף.
מעניין, לא?
אבחנה
האבחנה על פי הרפואה הסינית, בנוסף לברור מעמיק של כל הסימפטומים, מתבססת גם על הדופק והלשון. הרופא הסיני בודק את הדופק בשני הידיים (של המטופל), בכל יד יש שלוש עמדות, בשני עומקים. ההקשבה לדופק מלמדת על מצב האיברים הפנימיים, על מערכת היחסים בניהם, ועוד המון. באופן דומה, התבוננות בלשון, גם היא מלמדת על מצב האיברים. לבסוף כל הנתונים נאספים ביחד. לאט לאט כל החלקים מקבלים חיים ומצטיירת לה תמונה כללית אחת. ריקוד. אדם. משהו חי, נושם.
בחזרה לאיזון
בשביל מה כל זה טוב? הבנה טובה של העולם מאפשר לנו לזהות נכון את התנועה הרמונית ולזהות נכון את התנועה השגויה, "החורקת", דיס-הרמונית. ידע מכוון אותנו אל התנועה שתניב בריאות, חיות, חיוניות, אושר. כולנו רוצים להרגיש ויטאליים בתוך הגוף שלנו, אבל לפעמים אנחנו מתבלבלים. מתבלבלים, זה אומר שאנחנו מזהים לא נכון מה גורם לנו אושר ובריאות, ומה גורם מחלה. אז, בלי לדעת איך הגענו לכאן, אנחנו מוצאים את עצמינו אם כאבי ראש, כאבי גב, קשה לנו לישון, אנחנו עייפים, המזון לא מתעכל כל כך טוב, אנחנו משמינים. אנחנו רוצים להיפטר מכל אלא, אבל לא כל כך יודעים איך.
הדרך שאני מכירה ויכולה לעזור היא הדיקור הסיני.
טיפול בדיקור סיני מתחיל בהקשבה איכותית. מניסיון, כששנים, מטפל ומטופל, מקשיבים ביחד לגוף וללב, התמונה הפנימית מתחילה להתבהר. להקשבה מתוסף כמובן, הניסיון והידע בתחום הרפואה הסינית, ו... הדיקור. הדיקור הוא כלי מופלא ליצור תנועה פנימית בתוך הגוף. הדיקור מיצר תנאים חדשים ובכך הוא מאפשר למשהו שונה להתרחש. לאט לאט מגלים דברים חדשים על עצמינו. דברים מתבהרים. במקרה אחד מטופלת באה עם בעיה של עצירויות חוזרות ונשנות. אחרי שהתחלנו ליצר תנועה באזור הבטן התחתונה, היא הבינה שכשהיא צריכה לעמוד על שלה מול לקוחות בעסק שלה היא מכווצת את האגן. הדיקור יצר את התנועה הראשונית, אבל אותה בחורה למדה גם איך לשים לב. מטופלת אחרת בכלל לא ידעה שהיא כועסת. גם אני לא ידעתי, אבל הקשבה לדופק העלתה את השאלה. פתאום ראינו שיש הרבה כעס ועלבון ב"מערכת". היינו צריכות לעבור עוד כמה שלבים בדרך, אבל לאט לאט למדנו איך הכעס קשור לכאבי הראש. הדיקור הסיני משפיע בו זמנית על כמה רמות: הגוף, הנפש-הכרה, ועל משהו עדין יותר בינהם שנקרא צ`י. בצורה כזאת מתאפשר שינוי גם ברמה הפיזית – הכאב נחלש, ישנים יותר טוב וכן הלאה, אבל לפעמים, השינוי הוא יותר עמוק. משהו בתחושה הפנימית משתנה. טוב... בשביל זה צריך להתנסות...
מאחלת לכולם הרבה בריאות ואושר
טלי
כותבת המאמר –
טלי בר (DipAC), מטפלת ברפואה סינית בחיפה
צוות הוראה קמפוס ברושים
[email protected] 052-4895569