השמנה פאתולוגית (מסכנת חיים) מותנית קודם כל במצב גנטי. למשל ילדים שהפכו לשמנים בגיל צעיר מאד (נפוץ בארה"ב) נולדו עם מטען גנטי מסוים, בעקר בתזונה של האם טרום ובמהלך ההריון.
השמנה ודיאטה בראי הרפואה היפנית / סוזי קושניר
השמנה פאתולוגית (מסכנת חיים) מותנית קודם כל במצב גנטי. למשל ילדים שהפכו לשמנים בגיל צעיר מאד (נפוץ בארה"ב) נולדו עם מטען גנטי מסוים, בעקר בתזונה של האם טרום ובמהלך ההריון.
השמנה שאינה פאתולוגית תלויה בגורמים עצביים או הורמונאליים כמו תת-פעילות של בלוטת התריס.אך לרוב היא תוצר אורח חיים ותזונה לקויה רווית קמח לבן,סוכר לבן ומזון תעשייתי שגורם לסתימת הנקבוביות במעיים.עם הזמן "סתימות" מזון לא מעוכל, במיוחד פחמימות פשוטות כמו סוכרים סופחים נוזלים שנשארים במערכת העיכול: לא זו בלבד שכל תהליך העיכול מואט, המזון הלא מעוכל הופך לרעלן בעצמו ומשמש מצע נוח לרעלנים אחרים (רדיקלים חופשיים) הפוגעים במערכת החיסון.
לכן גם כשמתחילים דיאטה, השלת הקילוגרם הראשון עלולה להיות קשה, כיוון שהמערכות האחראיות על סילוק רעלים מגופינו מותשות: על פי הרפואה היפנית מדובר בשלוש מערכות עיקריות – מערכת הלימפה (בעקר תעלת "צ`ילי"), הכבד והכליות. במקרה שכזה יבחר המטפל בדיקור יחד עם צמחי מרפא שהם מעודדי עיכול ומטהרי מערכות.שמן זית ולימון טובים לכולנו, אך במיוחד לאלו שרוצים להתחיל דיאטה.
עם הקבוצה השניה נמנים אנשים שיש להם פעילות מטבולית איטית: אנשים עם נטייה לתת פעילות של בלוטת התריס ועדיין נמצאים בטווח הנורמה. אנשים שנוטלים תרופות לאורך זמן ובמינון גבוה (לעיתים מספר תרופות שונות ביום) לא זו בלבד שאין הדבר מיטיב עם המערכת החיסונית, פעמים רבות גורם הדבר גם לפגיעה בעיכול או לאגירת נוזלים: אנשים עם לחץ דם גבוה שנוטלים משתנים באופן קבוע, נוטים דווקא לאגור נוזלים משום שהגוף מתקשה להפטר מהם ללא סיוע חיצוני.
מלבד תרופות ורעלנים חיצוניים, קריטי מכולם הוא דווקא הקורטיזול: הורמון טבעי המופרש בשעת לחץ וסטרס: אנשים שחיים בתחושה של דיכאון ולחץ מתמיד מפרישים כמויות גדולות של קורטיזול. למעשה כולנו "לחוצים" והפרשת קורטיזול אינה תוצר הלוואי, כי אם עדות לכך שמערכת החיסון החלה לצבור נזקים בגלל פעילות עצבית והורמונאלית שאינה אופטימאלית עבורם: תפקודים שאינם אופטימלים לא תמיד יזוהו בבדיקות דם הבודקות את טווח הנורמה, מה גם שרפואה קונבנציונאלית אינה מבדילה בין ערכים אופטימאלים עבור אדם זה או אחר.
עם זאת חשוב לציין שגם בעולם האלטרנטיבי,אין אחידות דעים במיוחד בעשור האחרון, בו אנחנו מדווחים לעיתים קרובות מידי על שיטות ו"תגליות" חדשות על דיאטות, רבות מהן סותרות ואף קיצוניות מידי עבור האדם הממוצע, ללא קשר להרגלי אכילה ואפילו לא לתרבות :
"דיאטת חלבונים" מחד, ואסכולה צימחונית וטבעונית מנגד השוללת אכילת בשר ולו רק משום שהוא מכיל המון הורמונים מלאכותיים.אסכולות השוללות לחלוטין מזון מבושל, סוכר לבן, קמח לבן וגם אורז לבן, הכל כמובן "בשם הבריאות". ויותר מידי פעמים בשם הדיאטה....- ואכן, אנשים נוטים לאמץ בקלות רבה מידי דיאטות שונות ומשונות, לספור קלוריות,לעסוק בספורט אינטסיבי ועדיין לא להשיל גרם...גרוע מכך, לגרום לנזקים: כל דיאטה ותאוריה משכנעת לא בהכרח מתאימה וחשוב מכך לעולם אינה חד משמעית ...ולפחות על פי היסודות הפילוסופיים של הרפואה הסינית , לא זו בלבד ששום תאוריה אינה חד משמעית, היא אינה לעולם גורפת.
בשר שאינו אורגני אכן מכיל הורמונים,סוכר לבן וקמח לבן אכן לא "בריאים" וספורט טוב לבריאות
נשאלת השאלה עבור מי, מתי וכמה..
לכן לפני שבוחרים דיאטה "על פי רס"ן שמועתי" עדיף לשמוע לעצתו של מומחה אחד, השיטה לא משנה, העקר שנהיה עקביים ושנאמין במטפל ולו למען אפקט הפלצבו...
המאמר פורסם גם כאן »