דרך מעגל ההקשבה היא מתודה עתיקה בלבוש חדש. הקבוצה יושבת במעגל, חפץ דיבור עובר מאיש לרעהו, וכל אדם מדבר בתורו – מספר סיפור אישי מחייו הוא - והקבוצה מקשיבה באופן מלא.
ההקשבה והדיבור נעשים בהתאם לכמה כוונות בסיסיות, המאפשרות דיבור מתומצת ואישי והקשבה
סיפורי חיים היו תמיד חלק מהחוויה האנושית ובעזרתם היא מורגשת,מועברת ומעניקה לחיינו משמעות וכיוון. הסיפורים מהווים ביטוי אותנטי של החיים ודרכם ביכולתנו לגלות את המשותף בין בני האדם - ללא קשר למין, גזע, תרבות או לאום.
במעגל ההקשבה אנו מפתחים את יכולת ההקשבה, האמפטיה, סבלנות וסובלנות, ובעקבות כך הבנת עצמנו והזולת טוב יותר. כמו כן מקבל כל אדם בקבוצה פרספקטיבה רחבה ועמוקה יותר על חייו הוא – דבר המאפשר לו להגדיר לעצמו בבהירות ייתר את רצונותיו,מטרותיו ומה הדרך המיטבית להשיגן. פעמים רבות אנו מגלים שמה שחשבנו שהוא "רק שלנו" ( מחשבות,פחדים,דאגות,גישות וגם חוויות פנימיות אישיות) הוא בעצם נחלת אנשים נוספים – דבר הנותן כוח, תקווה והבנה שכולנו חולקים את אותה "אדמה משותפת " (COMMON GROUND )
תהליכים אישיים המתרחשים
• חידוד ההקשבה לקול הפנימי – פיתוח האינטואיציה וההשראה. קול שאובד פעמים רבות בקצב החיים המהיר ובכל מה שעלינו להספיק.
• פיתוח סובלנות וחמלה – דרך מארג הסיפורים המהדהדים כמראות בנפשו של המקשיב, עולות תובנות עמוקות על חייו הוא והדרך בה הוא רואה את הזולת.
• טעמה המתוק של הנוכחות בהווה – מכיוון שזו אינה דינמיקה מכל סוג שהוא, ולא "עושים" דבר עם מה שעולה, אלא נותנים לו להיות, מתגלה כאן סוד חמקמק: כאשר איני מעלה לקוגניציה המפרשת, מנתחת ומקטלגת את שאני שומע – ומתמקד בהקשבה ללא שיפוטיות, קורה משהו בתוכי... משהו שקט, נוכח ואותנטי.
תהליכים קבוצתיים המתרחשים
• לימוד סינרגטי מ"חכמת המעגל" – בתהליך מתמשך ובהנחייה מקצועית ומסורה, מתרחש חיבור חזק בין המשתתפים ברובד אנושי – בסיסי, ומתגלה חכמה משותפת המחברת אותנו מתחת לדעות, תרבויות וגישות שונות לחיים.
מכיוון שאין כאן החלפת דעות או ידע אינטלקטואלי העובר מהמנחה לקבוצה, אלא מארג של סיפורי חיים סביב נושא נתון, מקבלים חברי הקבוצה נקודת התייחסות רעננה לעצמם, לקבוצה ולעולם.
בתקופה זו, המקדשת את ה"אני" היחיד, יש כאן משהו מרענן, מרגיע ותומך.
• קבלת שונות ומגוון דעות – המשתתפים עוברים עם הזמן תהליך פנימי המתבטא בדרך בה הם מבינים, מרגישים ומבטאים גישתם לזולת, בעיקר זה השונה מהם.
מתגלה כאן אמת רוחנית עתיקה: האחדות אינה נעלמת כשיש שונות ומגוון בדברים – המגוון קיים בתוך האחדות ומבטא אותה !
• הבאת האמת – במובן של מה באמת קרה או קורה – ולא הפרוש של זה. יכולת ביטוי ברורה אותנטית וישירה מתפתחת כ"שפה קבוצתית". כאן לא "מדברים על..." ומתנסים בתקשורת בין אישית מקרבת וכנה.
*
בשונה מגישות מסורתיות בזרם המרכזי של הנחיית קבוצות, המציבות את המנחה מחוץ לתהליך הקבוצתי, הרי כאן הוא משתתף מלא וחובש את שני הכובעים בו זמנית. האתגר העומד בפניו מורכב ומרתק - הן להוביל ולשמור על המסגרת והכללים והן לאפשר לתהליך לקרות ולהיות בהתכוונות פנימית במקום של שרות – "נשא" המעגל (CARRIER).
אנו רואים אם כך, שדרך המעגל משמשת הן כדרך הנחייה ייחודית, והן כדרך פנימית בחיי הקבוצה והיחיד, ולא פחות חשוב – בחיי המנחה. זוהי אינה מיומנות אלא אמנות, וככזאת היא נוגעת ומקשרת אותנו בני האדם זה לזה במארג סמוי של שותפות וקשר אישי ומזכירה לנו כמה אנו דומים מתחת לשוני בדעות בתרבות ובגינונים החיצוניים.
עירן הלוי – מרכז אוריאל
www.urielcenter.co.il
המאמר פורסם גם כאן »